Chat with us, powered by LiveChat
Jedzenie ze złota
5 maja 2017,  14:32

Jedzenie ze złota – 7 najdroższych produktów świata

3/5 (2)

Wykwintne, unikalne i pełne przepychu, a do tego warte więcej niż zwykły człowiek zarabia w ciągu miesiąca. Najdroższe dania na świecie niezmiennie budzą zachwyt i kontrowersje. Zobacz, co zadowala podniebienia najbogatszych.

Ile byłbyś w stanie zapłacić za deser lodowy? Jak się okazuje są tacy, którzy za chwilę przyjemności są w stanie dać wiele… bardzo wiele. Oto 7 potraw (lub produktów), których cena przyprawia o zawrót głowy.

7. Grzyby Mattake i Matsutake

$1 000-2 000/kg

Nie są to najdroższe grzyby na świecie, o czym można się przekonać w dalszej części tej listy, ale niewątpliwie należą do rarytasów. Znajdowane głównie na terenach Azji, cenione są ze względu na swoje walory lecznicze. O ich cenie decyduje bardzo kosztowna forma uprawy, przez co rocznie w Japonii pozyskuje się ich około 1000 ton. Grzyby spoza tego kraju są znacząco tańsze ale również mniej cenione przez smakoszy.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 3 856,60- 7 714,60 zł/kg

 Grzyby Mattake i Matsutake
Źródło: www.therichest.com

6. Czarny arbuz Densuke

$200-$6 000

Kolejny smakołyk z Japonii, tym razem występujący wyłącznie na wyspie Hokkaido. Uważany za prawdziwie luksusowy prezent jest wyjątkowy z dwóch względów: po pierwsze jego zbiory to nie więcej niż kilkadziesiąt sztuk rocznie; po drugie ma nieporównywalny smak, jest zarazem chrupiący i soczysty, niezwykle słodki, świeży i delikatny.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 771,44 – 23 143,80 zł.

Czarny arbuz
Źródło: www.therichest.com

5. Królewskie melony Yubari

$22 000

Doskonałe proporcje i niezwykła słodycz są warte tej ceny. Yubari to nie zwykłe melony, ale idealnie okrągłe, wypełnione złocisto-pomarańczowym miąższem dzieła sztuki. O ich atrakcyjności świadczy fakt, że najdoskonalsze okazy sprzedawane są w domach aukcyjnych i z reguły osiągają ceny liczone w dziesiątkach tysięcy dolarów. Za sztukę, oczywiście.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 84 880,40 zł.

Melony
Źródło: www.therichest.com

4. Złocony deser lodowy z mrożoną czekoladą

$25 000

Powoli wspinamy się na szczyty ektrawagancji. Deser wykonany z 28 świeżo zblendowanych kokosów, pokryty jadalnym złotem, podawany w równie szczerozłotym pucharku. Kokosy oczywiście należą do najdroższych, podobnie jak 24-karatowa łyżeczka z diamentem, którą możemy zabrać do domu na pamiątkę. Po kilku takich wizytach możemy spokojnie skompletować całą zastawę.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 96 460,00 zł.

Złocony deser lodowy z mrożoną czekoladą
Źródło: www.therichest.com

3. Kawior jesiotra Alma

$34 500/kg

Kiedy zwykły kawior jest już zbyt nudny, możemy sięgnąć Almę. Pochodzi on z Iranu, od jesiotrów przynajmniej stuletnich, ważących tyle co mały samochód, występujących wyłącznie na niewielkim obszarze Morza Kaspijskiego, do tego najlepiej albinosów. Jest ponoć sprężysty i tak delikatny w smaku, że po jego spróbowaniu nigdy nie sięgniemy po gorsze marki. Kłopot w tym, że jest prawie niemożliwy do kupienia – maleńką puszeczkę ze szczerego złota dostaniemy wyłącznie w londyńskim Caviar House & Prunier. Lub u producenta, w Iranie.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 133 056,15 zł/kg.

Kawior jesiotra Alma
Źródło: www.therichest.com

2. Czekoladowy pudding Fabergé

$34 500

To coś więcej niż tylko król deserów – to dzieło sztuki. Wykonany z czterech gatunków belgijskiej czekolady, doprawiony subtelnym aromatem brzoskwini, orzeźwiającymi pomarańczami i delikatną nutą whiskey, podawany jest z kawiorem i Chateau d’Yquem, winem deserowym nie mniej kosztownym od samego puddingu. Całość ozdobiono jadalnym złotem i zamknięto w formę jaja Fabergé, co sprawia, że przed nabożną konsumpcją można nacieszyć oczy, gdyż każdy deser jest unikalny i żaden wzór się nie powtarza.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 133 056,15 zł/kg.

Czekoladowy pudding
Źródło: www.odditycentral.com

1. Włoska biała trufla Alba

$160 000

Cena białych trufli spadła ostatnio, nie da się ukryć. Okazy wielkości piłeczki pingpongowej można kupić już za 7,000 dolarów, z profesjonalną dostawą we wskazane miejsce. Problem w tym, że bardzo trudno jest wyhodować większe grzyby z tego gatunku – trufle mają tendencję do utraty twardości, wysychania a nawet gnicia. Stąd sensację wzbudził grzyb ważący 1,5 kilograma. Był to zarazem największy i najdrożej sprzedany okaz plechowców w historii.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 617 136,00 zł/kg.

Biała trufla
Źródło: www.therichest.com

Bez wątpienia. Robią wrażenie. Nie tylko na naszych oczach, ale również portfelach. Pytanie tylko czy ich smak wart jest tej ceny?

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *