Jedzenie ze złota
5 maja 2017,  14:32

Jedzenie ze złota – 7 najdroższych produktów świata

3/5 (2)

Wykwintne, unikalne i pełne przepychu, a do tego warte więcej niż zwykły człowiek zarabia w ciągu miesiąca. Najdroższe dania na świecie niezmiennie budzą zachwyt i kontrowersje. Zobacz, co zadowala podniebienia najbogatszych.

Ile byłbyś w stanie zapłacić za deser lodowy? Jak się okazuje są tacy, którzy za chwilę przyjemności są w stanie dać wiele… bardzo wiele. Oto 7 potraw (lub produktów), których cena przyprawia o zawrót głowy.

7. Grzyby Mattake i Matsutake

$1 000-2 000/kg

Nie są to najdroższe grzyby na świecie, o czym można się przekonać w dalszej części tej listy, ale niewątpliwie należą do rarytasów. Znajdowane głównie na terenach Azji, cenione są ze względu na swoje walory lecznicze. O ich cenie decyduje bardzo kosztowna forma uprawy, przez co rocznie w Japonii pozyskuje się ich około 1000 ton. Grzyby spoza tego kraju są znacząco tańsze ale również mniej cenione przez smakoszy.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 3 856,60- 7 714,60 zł/kg

6. Czarny arbuz Densuke

$200-$6 000

Kolejny smakołyk z Japonii, tym razem występujący wyłącznie na wyspie Hokkaido. Uważany za prawdziwie luksusowy prezent jest wyjątkowy z dwóch względów: po pierwsze jego zbiory to nie więcej niż kilkadziesiąt sztuk rocznie; po drugie ma nieporównywalny smak, jest zarazem chrupiący i soczysty, niezwykle słodki, świeży i delikatny.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 771,44 – 23 143,80 zł.

5. Królewskie melony Yubari

$22 000

Doskonałe proporcje i niezwykła słodycz są warte tej ceny. Yubari to nie zwykłe melony, ale idealnie okrągłe, wypełnione złocisto-pomarańczowym miąższem dzieła sztuki. O ich atrakcyjności świadczy fakt, że najdoskonalsze okazy sprzedawane są w domach aukcyjnych i z reguły osiągają ceny liczone w dziesiątkach tysięcy dolarów. Za sztukę, oczywiście.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 84 880,40 zł.

4. Złocony deser lodowy z mrożoną czekoladą

$25 000

Powoli wspinamy się na szczyty ektrawagancji. Deser wykonany z 28 świeżo zblendowanych kokosów, pokryty jadalnym złotem, podawany w równie szczerozłotym pucharku. Kokosy oczywiście należą do najdroższych, podobnie jak 24-karatowa łyżeczka z diamentem, którą możemy zabrać do domu na pamiątkę. Po kilku takich wizytach możemy spokojnie skompletować całą zastawę.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 96 460,00 zł.

3. Kawior jesiotra Alma

$34 500/kg

Kiedy zwykły kawior jest już zbyt nudny, możemy sięgnąć Almę. Pochodzi on z Iranu, od jesiotrów przynajmniej stuletnich, ważących tyle co mały samochód, występujących wyłącznie na niewielkim obszarze Morza Kaspijskiego, do tego najlepiej albinosów. Jest ponoć sprężysty i tak delikatny w smaku, że po jego spróbowaniu nigdy nie sięgniemy po gorsze marki. Kłopot w tym, że jest prawie niemożliwy do kupienia – maleńką puszeczkę ze szczerego złota dostaniemy wyłącznie w londyńskim Caviar House & Prunier. Lub u producenta, w Iranie.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 133 056,15 zł/kg.

2. Czekoladowy pudding Fabergé

$34 500

To coś więcej niż tylko król deserów – to dzieło sztuki. Wykonany z czterech gatunków belgijskiej czekolady, doprawiony subtelnym aromatem brzoskwini, orzeźwiającymi pomarańczami i delikatną nutą whiskey, podawany jest z kawiorem i Chateau d’Yquem, winem deserowym nie mniej kosztownym od samego puddingu. Całość ozdobiono jadalnym złotem i zamknięto w formę jaja Fabergé, co sprawia, że przed nabożną konsumpcją można nacieszyć oczy, gdyż każdy deser jest unikalny i żaden wzór się nie powtarza.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 133 056,15 zł/kg.

1. Włoska biała trufla Alba

$160 000

Cena białych trufli spadła ostatnio, nie da się ukryć. Okazy wielkości piłeczki pingpongowej można kupić już za 7,000 dolarów, z profesjonalną dostawą we wskazane miejsce. Problem w tym, że bardzo trudno jest wyhodować większe grzyby z tego gatunku – trufle mają tendencję do utraty twardości, wysychania a nawet gnicia. Stąd sensację wzbudził grzyb ważący 1,5 kilograma. Był to zarazem największy i najdrożej sprzedany okaz plechowców w historii.

Cena w PLN (kurs Ekantor.pl z dnia 05.05.2017) wyniosłaby 617 136,00 zł/kg.

Bez wątpienia. Robią wrażenie. Nie tylko na naszych oczach, ale również portfelach. Pytanie tylko czy ich smak wart jest tej ceny?

Jeden komentarz “Jedzenie ze złota – 7 najdroższych produktów świata

  • Nawet nie zdawałem sobie sprwy z tego, że najdroższa biała trufla ważyła aż 1.5 kg 0.o Coś nie wyobrażalnego, a cena za nią to już dla mnie kosmos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *