Choć przepis na wymianę walut jest szybki i prosty (możecie znaleźć go w tym miejscu) to już codzienne śledzenie wydarzeń na rynku walutowym może się okazać zadaniem równie uciążliwym, co przygotowanie idealnego sufletu. Podejmując świadome decyzje walutowe sprawisz jednak, że Twoje życie stanie się słodsze, a przytyje… jedynie Twój portfel 🙂
Z myślą o naszych Klientach postanowiliśmy przygotować cykl komentarzy walutowych we współpracy z osobami, dla których prognozowanie kursów jest zupełną nowością. Specjalnie dla Was wcielają się oni w rolę młodszych analityków Ekantor.pl i przedstawiają dane oraz wydarzenia ze świata finansów językiem bliższym ich zainteresowaniom.
W tym tygodniu o pomoc poprosiliśmy Mateusza Truszkiewicza. Uczestnika programu MasterChef Junior i autora książki kucharskiej. Ze względu na wyjątkowo młody wiek naszego nowego analityka wsparcia merytorycznego udzielił mu zespół Ekantor.pl – Mateusz natomiast doprawił całość szczyptą kuchennej terminologii.
Smacznego!
Prawie jak w MasterChefie. Komentarz walutowy 18.04.2018
Daniem głównym na środę jest frank szwajcarski (serwowany w promocyjnej cenie), którego podstawą był bulion gotowany przez ECB na wolnym ogniu. W dzisiejszym menu nie zabrakło również bukietu danych z kuchni europejskiej.
Przepis na pikantne EUR/USD duszone w sosie własnym
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. W międzyczasie bierzemy duże naczynie żaroodporne, w którym umieszczamy sztukę EUR/USD. Całość zalewamy bulionem przygotowanym wcześniej przez ECB. Dodajemy również wywar z Fed i odstawiamy, aby smak mógł się przegryź. Owijamy kurs składnikami, których dokładną listę można znaleźć na twitterze Donalda Trumpa, a następnie wkładamy całość do piekarnika. Co pewien czas doprawiamy potrawę danymi z USA i Strefy Euro. Jedna porcja tak przygotowanego kursu EUR/USD kosztuje dziś 1,23.
EUR/USD
EUR/PLN prosto z pieca
Kuchnia europejska jest niezwykle bogata w składniki i można ją przygotowywać na przeróżne sposoby. Do dzisiejszego przepisu wykorzystana została baza w postaci EUR/USD, a na wierzchu znalazły się dane pochodzące głównie z upraw europejskich. Całość umieszcza się w rozgrzanym atmosferą geopolityczną piecu. Tak przyrządzony kurs EUR/PLN pozostaje chrupki i delikatny. Przynajmniej do czasu aż szef kuchni – Mario Draghi nie zamiesza (bo jak wiemy to zwolennik kuchni włoskiej…). Ważne! Podawać po wystudzeniu. Koszt jednej porcji to 4,17 PLN.
EUR/PLN
Amerykański burger
Myśląc o kuchni amerykańskiej pierwsze co przychodzi mi do głowy to oczywiście burger. I takie właśnie danie jest jedną z pozycji dzisiejszego menu. Dzielimy obawy o napięcia geopolityczne na pół. Wewnątrz umieszczamy solidną porcję emocji związanych z decyzją Fed, którą z obu stron dekorujemy świeżymi danymi z amerykańskiej gospodarki. I to wszystko! Prosto, tanio, ale czy smacznie? Za tego rodzaju fast food należy zapłacić dziś 3,36 PLN.
USD/PLN
Z kulinarną wizytą w Szwajcarii
Szwajcaria to przede wszystkim królestwo różnorodnych serów, których cena zwykle jest dość wysoka. Podczas przygotowania dania EUR/CHF przypadkowo dodano gorący bulion z ECB, który sprawił, że frank po prostu się roztopił, co trafiło w kubki smakowe Polaków. Przygotowany na takiej bazie CHF/PLN stał się więc daniem dzisiejszego dnia, a jego cena to zaledwie 3,48 PLN.
CHF/PLN
Problemy na kuchni brytyjskiej
Dziś temperatura podniosła się w kuchni brytyjskiej, gdzie pojawiło się wiele nowych składników. Nie okazały się jednak one zbyt świeże, co zmniejszyło apetyt gości na funta. Być może to co pozostało na zapleczu wystarczy BoE na wyczarowanie jakiegoś przepisu. W oczekiwaniu na posiłek za GBP płacimy 4,78 PLN.
GBP/PLN
Na deser zostawiłem to co najprzyjemniejsze – i nie jest to czekolada. Chociaż właściwie czemu nie? Wymieniając walutę w Ekantor.pl będziecie mogli jej kupić tyle, ile tylko sobie wymarzycie!
Twój cel: kurs wyrabiania makaronów we Florencji
Wartość wymiany: 176 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 35,94 złotych
Twoja korzyść: Do kursu możesz dołożyć moją książkę kucharską i jeszcze zostanie Ci na wyżej wspomnianą czekoladę 😉
Twój cel: wysokiej klasy wyposażenie do Twojej kuchni
Wartość wymiany: 6000 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 1232,40 zł
Twoja koszyść: nowy, wielofunkcyjny robot kuchenny znanej marki tylko dla Ciebie 🙂
Twój cel: nocleg w smakowitej Hiszpanii dla całej rodziny
Wartość wymiany: 330 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 67,68 złotych
Twoja korzyść: To wystarczy by po powrocie wziąć udział w prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych (zapisz się >> tutaj), podczas których zabieram uczestników w podróże po smakach świata m.in. właśnie do Hiszpanii.
Do tej pory w rolę analityków walutowych wcielili się:
- Patryk Dudek – wicemistrz świata na żużlu
- Mateusz Koszela – podróżnik i autor książek
- Radek Humiński – trener Crossfit, organizator zawodów Battle of Europe
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.