Chat with us, powered by LiveChat
Ekantor.pl. komentarz walutowy, Mateusz Truszkiewicz, Masterchef Junior, kulinarny komentarz walutowy
18 kwietnia 2018,  13:01

Kulinarny komentarz walutowy Mateusza Truszkiewicza z MasterChef Junior

5/5 (1)

Choć przepis na wymianę walut jest szybki i prosty (możecie znaleźć go w tym miejscu) to już codzienne śledzenie wydarzeń na rynku walutowym może się okazać zadaniem równie uciążliwym, co przygotowanie idealnego sufletu. Podejmując świadome decyzje walutowe sprawisz jednak, że Twoje życie stanie się słodsze, a przytyje… jedynie Twój portfel 🙂

Z myślą o naszych Klientach postanowiliśmy przygotować cykl komentarzy walutowych we współpracy z osobami, dla których prognozowanie kursów jest zupełną nowością. Specjalnie dla Was wcielają się oni w rolę młodszych analityków Ekantor.pl i przedstawiają dane oraz wydarzenia ze świata finansów językiem bliższym ich zainteresowaniom.

W tym tygodniu o pomoc poprosiliśmy Mateusza Truszkiewicza. Uczestnika programu MasterChef Junior i autora książki kucharskiej. Ze względu na wyjątkowo młody wiek naszego nowego analityka wsparcia merytorycznego udzielił mu zespół Ekantor.pl – Mateusz natomiast doprawił całość szczyptą kuchennej terminologii.

Smacznego!

Mateusz Truszkiewicz, MasterChef Junior, komentarz walutowy, wymiana walut, Ekantor.pl

Prawie jak w MasterChefie. Komentarz walutowy 18.04.2018

Daniem głównym na środę jest frank szwajcarski (serwowany w promocyjnej cenie), którego podstawą był bulion gotowany przez ECB na wolnym ogniu. W dzisiejszym menu nie zabrakło również bukietu danych z kuchni europejskiej.

Przepis na pikantne EUR/USD duszone w sosie własnym

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni. W międzyczasie bierzemy duże naczynie żaroodporne, w którym umieszczamy sztukę EUR/USD. Całość zalewamy bulionem przygotowanym wcześniej przez ECB. Dodajemy również wywar z Fed i odstawiamy, aby smak mógł się przegryź. Owijamy kurs składnikami, których dokładną listę można znaleźć na twitterze Donalda Trumpa, a następnie wkładamy całość do piekarnika. Co pewien czas doprawiamy potrawę danymi z USA i Strefy Euro. Jedna porcja tak przygotowanego kursu EUR/USD kosztuje dziś 1,23.
EUR/USD

EUR, USD, euro, dolar
Źródło: bankier.pl
Wykres dnia
EUR, USD, euro, dolar
Źródło: bankier.pl
Wykres tygodnia

EUR/PLN prosto z pieca

Kuchnia europejska jest niezwykle bogata w składniki i można ją przygotowywać na przeróżne sposoby. Do dzisiejszego przepisu wykorzystana została baza w postaci EUR/USD, a na wierzchu znalazły się dane pochodzące głównie z upraw europejskich. Całość umieszcza się w rozgrzanym atmosferą geopolityczną piecu. Tak przyrządzony kurs EUR/PLN pozostaje chrupki i delikatny. Przynajmniej do czasu aż szef kuchni – Mario Draghi nie zamiesza (bo jak wiemy to zwolennik kuchni włoskiej…). Ważne! Podawać po wystudzeniu. Koszt jednej porcji to 4,17 PLN.
EUR/PLN

EUR, PLN, euro, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres dnia
EUR, PLN, euro, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres tygodnia

Amerykański burger

Myśląc o kuchni amerykańskiej pierwsze co przychodzi mi do głowy to oczywiście burger. I takie właśnie danie jest jedną z pozycji dzisiejszego menu. Dzielimy obawy o napięcia geopolityczne na pół. Wewnątrz umieszczamy solidną porcję emocji związanych z decyzją Fed, którą z obu stron dekorujemy świeżymi danymi z amerykańskiej gospodarki. I to wszystko! Prosto, tanio, ale czy smacznie? Za tego rodzaju fast food należy zapłacić dziś 3,36 PLN.
USD/PLN

USD, PLN, dolar, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres dnia
USD, PLN, dolar, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres tygodnia

Z kulinarną wizytą w Szwajcarii

Szwajcaria to przede wszystkim królestwo różnorodnych serów, których cena zwykle jest dość wysoka. Podczas przygotowania dania EUR/CHF przypadkowo dodano gorący bulion z ECB, który sprawił, że frank po prostu się roztopił, co trafiło w kubki smakowe Polaków. Przygotowany na takiej bazie CHF/PLN stał się więc daniem dzisiejszego dnia, a jego cena to zaledwie 3,48 PLN.
CHF/PLN

CHF, PLN, frank, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres dnia
CHF, PLN, frank, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres tygodnia

Problemy na kuchni brytyjskiej

Dziś temperatura podniosła się w kuchni brytyjskiej, gdzie pojawiło się wiele nowych składników. Nie okazały się jednak one zbyt świeże, co zmniejszyło apetyt gości na funta. Być może to co pozostało na zapleczu wystarczy BoE na wyczarowanie jakiegoś przepisu. W oczekiwaniu na posiłek za GBP płacimy 4,78 PLN.
GBP/PLN

GBP, PLN, funt, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres dnia
GBP, PLN, funt, złoty
Źródło: bankier.pl
Wykres tygodnia

Na deser zostawiłem to co najprzyjemniejsze – i nie jest to czekolada. Chociaż właściwie czemu nie? Wymieniając walutę w Ekantor.pl będziecie mogli jej kupić tyle, ile tylko sobie wymarzycie!

Twój cel: kurs wyrabiania makaronów we Florencji
Wartość wymiany: 176 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 35,94 złotych

Twoja korzyść: Do kursu możesz dołożyć moją książkę kucharską i jeszcze zostanie Ci na wyżej wspomnianą czekoladę 😉

korzyści, wymiana walut, wymiana online, kalkulator walut, przelicznik walut, kurs walut, Ekantor.pl


Twój cel:
wysokiej klasy wyposażenie do Twojej kuchni
Wartość wymiany: 6000 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 1232,40 zł

Twoja koszyść: nowy, wielofunkcyjny robot kuchenny znanej marki tylko dla Ciebie 🙂

korzyści, wymiana walut, kalkulator walut, kurs walut, przelicznik walut, Ekantor.pl


Twój cel: 
nocleg w smakowitej Hiszpanii dla całej rodziny
Wartość wymiany: 330 euro
Oszczędność z Ekantor.pl: 67,68 złotych

Twoja korzyść: To wystarczy by po powrocie wziąć udział w prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych (zapisz się >> tutaj), podczas których zabieram uczestników w podróże po smakach świata m.in. właśnie do Hiszpanii.

korzyści, wymiana walut, kurs walut, przelicznik walut, kalkulator walut, Ekantor.pl

Do tej pory w rolę analityków walutowych wcielili się:

Dołącz do dyskusji